uster_panorama_web

Construire Teren de Squash: „Cum sa construiesti un Teren de Squash?”

Cand sunt intrebati despre construirea unui teren de squash, majoritatea oamenilor se gandeste la: este practic o cutie, cu sau fara un perete din sticla in spate, 9,75 m lungime si 6,4 m latime. Totusi, este mult mai complicat decat la prima vedere, trebuie luati in considerare o multime de factori cand construiti o asemenea „cutie”.

Toate componentele care se folosesc la construirea peretilor unui teren de squash trebuie sa fie capabile sa reziste la stresul care poate surveni in timpul unui joc normal si nu vor suferi nici o deterioare temporara sau permanenta in urma impactului de mingi sau rachete.

Acolo unde terenurile au pereti transparenti, acestia trebuie construiti din materiale sigure. Se recomanda ca usa terenului sa fie amplasata in mijlocul peretelui din spate, dar in orice caz trebuie sa fie in mijloc si trebuie sa se deschida in teren.

Sa incepem cu suprafata de joc.

De exemplu, exista cateva suprafete de joc: lemn, beton, ipsos, cateodata chiar si panouri din cauciuc sau sticla. Fiecare perete al terenului trebuie sa fie construit la fel pe toata suprafata de jos. Peretii adiacenti nu trebuie sa fie din aceeasi constructie. Se pot folosi culori diferite, desi predomina albul.

Asadar, unde este diferenta in constructiile terenului de squash?

Cele mai importante caracteristici ale oricarui teren de squash din lume este ricoseul. Un jucator de squash isi doreste un ricoseu precis, exact, urmand o regula simpla a fizicii: unghiul de impact de la perete este egal cu unghiul de ricoseu al celui mentionat mai sus. Este destul de deranjant si descurajator pentru orice jucator de squash daca el sau ea joaca cu o minge si mingea nu se intoarce asa cum a calculat. Un asemenea „ricoseu prost” este cauzat de 2 factori (lasam deoparte pentru moment capacitatile limitate ale jucatorilor de squash):

1) Crapaturile si alte obstacole care fac suprafata de joc sa fie neregulata; exemplul clasic pentru aceasta sunt terenurile din ipsos unde ipsosul nivelat prost duce la crapaturi si chiar bucati care ies, ducand eventual la un ricoseu incorect al mingii;

2) Deschizaturi si imbinari; exemplul clasic sunt terenurile panou cu multiple panouri montate pe peretele frontal cu un cadru de constructie care duce nu numai la diferenta legata de sunet care poate cumva fi acceptata, desi deranjanta; dar, mai presus de toate, duce la un ricoseu diferit din moment ce panoul este mai tare acolo unde a fost montat pe cadru si mai moale in mijloc, unde nu exista cadru in spatele acestuia.
Asadar, care este solutia pentru aceste 2 probleme si cum poate fi asigurat un ricoseu egal?
Pe scurt, solutia consta dintr-un sistem de teren care nu trebuie sa aiba imbinari vizibile si trebuie sa fie format dintr-o suprafata plata, care nu este predispusa la crapaturi sau rupturi. ASB foloseste un strat special si panouri din lemn mari care acopera intreaga suprafata a terenurilor. Acest lucru asigura faptul ca ricoseul mingii este intotdeauna la fel si urmeaza regulile fizicii fara nici o modificare neasteptata, pentru un joc de squash agreabil si lin, unde tehnica si loviturile curate sunt recompensate.

Dar in privinta podelei?
Mii de jucatori cu o experienta de peste 20 de ani de squash se plang de probleme asemanatoare: dureri de genunchi, solduri si glezne de la squash pe podea de lemn solid, tare, aceasta fiind considerata suprafata standard si inca este considerata standard in multe tari. Luand aceste probleme de sanatate in considerare, ASB s-a orientat in mai multe directii prin utilizarea unei podele proiectate care este mult mai flexibila si care ofera in acelasi timp ce isi doresc jucatorii: absorbtia socului, un ricoseu neted si adevarat si cel mai important o buna aderenta.

Care sunt dimensiunile unui teren de squash?

Dimensiunile planului unui teren singular, masurate la un metru deasupra nivelului podelei finisate, sunt urmatoarele:

Lungime teren squash: 9750 mm plus sau minus 10 mm
Latime teren squash: 6400 mm plus sau minus 10 mm
Inaltime teren squash: 5640 mm
Diagonale teren squash: 11665 mm plus sau minus 25 mm

Construirea unui teren de squash necesita ridicarea a patru pereti solizi pentru joc (1 x frontal, 2 x pereti laterali, 1 x perete spate). Toti peretii de joc ai terenului trebuie sa aiba un finisaj neted.

Cu dimensiunile stabilite de regulile impuse de Federatia Internationala de Squash (WSF), spatiul necesar pentru construirea unui teren este stabilit de aceste reguli.

Ce materiale sunt folosite pentru construirea unui teren de squash?

Sunt 4 tipuri diferite de materiale folosite pentru construirea celor 4 pereti ai unui teren de squash (pereti teren squash):

– Pereti sistem din placaj de inalta densitate, umplut cu nisip
– Pereti din panouri prefabricate
– Pereti din ipsos
– Pereti din sticla

Terenul de squash stabilit este completat de podea, lumini (ventilatie, incalzire daca este solicitat).